Alegerile prezidentiale au inceput in Franta. Macron, castigator aproape sigur in fata „candidatei poporului”, Marine Le Pen

Franta este in fata unei finale prezidentiale cum n-a mai avut in istoria recenta. Alegatorii sunt chemati la urne, incepand cu ora 9, sa aleaga intre doi candidati cu pozitii diametral opuse privind economia, migratia, Europa, si locul Frantei in lume.

Liberalul pro-european Emmanuel Macron si populista de extrema-dreapta izolationista Marine Le Pen se infrunta in scrutinul de duminica. Ultimele sondaje il crediteaza pe Macron, cu 62% din intentiile de vot, dar preconizeaza si cel mai mare absenteism la urne din ultima jumatate de secol.

Sectiile de votare s-au deschis

Sectiile de vot s-au deschis in Franta duminica, la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Alegatorii vor desemna al optulea presedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron si candidata de extrema-stanga Marine Le Pen. Peste 50.000 de politisti, jandarmi si militari sunt mobilizati pentru a asigura securitatea in ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemati la urne si pot vota la una din cele 69.245 de sectii deschise atat in Hexagon, precum si in teritoriile de peste mari ale Frantei. Pe teritoriul tarii, majoritatea celor 66.546 de sectii de vot se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) – cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente, pentru a evita riscul divulgarii rezultatelor. Totusi, sectiile vor ramane deschise pana la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei) in marile orase din Franta.

In unele colonii si teritorii franceze de peste mari, votul a inceput de sambata. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceza, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon si Polinezia.

Niciun rezultat, fie partial sau definitiv, cu exceptia celor privind rata de participare, nu va putea sa fie comunicat inainte de inchiderea ultimelor sectii de vot din Hexagon, adica dupa ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei). Legislatia franceza impune amenzi ridicate pentru orice organizatie care incearca sa publice rezultatele unor exit-poll-uri inainte de inchiderea urnelor, dar legea a fost evitata in ultimele alegeri prezidentiale prin realizarea unor stiri despre un meci fictiv dintre Ungaria si Olanda. Ungaria reprezentandu-l pe prezidentiabilul conservator Nicolas Sarkozy, iar Olanda pe socialistul Francois Hollande.

Unde pot vota cetatenii francezi din Romania

Cetatenii francezi din Romania pot vota, duminica, pentru alegerile prezidentiale din Franta, in Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi. De asemenea, este deschisa o sectie de votare si la Chisinau. La fel ca la primul tur al alegerilor, cetatenii francezi care locuiesc in Romania pot vota la sediul Ambasadei Frantei din Bucuresti si la sediile institutelor franceze din Cluj si Iasi.

Sectiile de votare sunt deschise intre orele 8.00 si 19.00.

In primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, din 23 aprilie, peste 1.300 de cetateni francezi au votat in Romania si in Republica Moldova, in circumscriptia consulara a Ambasadei Frantei la Bucuresti. Potrivit site-ului Ambasadei Frantei la Bucuresti, pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta in circumscriptia consulara a Ambasadei Frantei la Bucuresti s-au inscris 2.551 de cetateni francezi, din care au votat 1.346 (52,76 %), numarul voturilor valabil exprimate fiind 1.331. Cele mai multe voturi in Romania si Republica Moldova – 524 – le-a avut Emmanuel Macron, urmat de François Fillon, cu 428 de voturi, Jean-Luc Mélenchon, cu 179 de voturi, Marine Le Pen, cu 81 de voturi, Benoit Hamon, cu 70 de voturi si Nicolas Dupont-Aignan, cu 23 de voturi.

Mesajele candidatilor la presedintia Frantei

Multi francezi merg astazi la urne cu gandul sa aleaga raul cel mai mic.”Suntem campionii votului impotriva cuiva, in locul votului pentru cineva. Se spune ca in primul tur alegi si in al doilea elimini. Pentru ca Marine Le Pen a ajuns in turul doi, voi vota pentru Macron”, spune un alegator

Emmanuel Macron, candidat prezidential: „Stiu ca multi vor vota pentru mine pentru a bloca o victorie a Frontului National. Vreau sa le spun ca respect asta si ca sunt pe deplin constient ca pe 7 mai nu promovez un proiect politic, ci lupt pentru Republica si pentru o democratie libera.”

Autointitulata „candidata a poporului”, Marine Le Pen, si-a prezentat rivalul drept reprezentantul elitelor, care va duce mai departe politicile lui Francois Hollande, sub mandatul caruia a fost ministru al economiei. “Macron este candidatul elitelor, al oligarhilor, al marilor interese private. Macron este candidatul continuitatii, a unei continuitati morbide, pline de cadavrele slujbelor relocate si de ruinele companiilor falimentare.”

Liberalul Macron, in schimb, a incercat sa scoata in evidenta lipsa de substanta din programul candidatei de extrema dreapta. „Doamna Le Pen militeaza pentru nimic. Doamna Le Pen exploateaza mania si ura. Face selfie-uri cu oamenii si le promite: „Cu mine, lucrurile se vor schimba. Vom taxa importurile.”

Cei doi au pozitii diametral opuse in ceea ce priveste locul Frantei in Uniunea Europeana si NATO. Franta este un aliat important din NATO si a desfasurat recent raiduri impotriva Statului Islamic. Dar, Le Pen prefera Rusia partenerilor occidentali. Pe plan economic, Le Pen vrea iesirea din Zona Euro, ceea ce ar provoca haos pe piete si ar avea repercusiuni pe termen lung, imposibil de prevazut asupra ratelor de schimb, a politicilor comerciale si a normelor economice ale Uniunii Europene.

„O spun raspicat: o sa fac la fel ca Donald Trump. Companiile care isi muta productia in afara Frantei nu-si vor putea vinde produsele in Franta fara sa plateasca taxe” , a anuntat Le Pen.

Agenda lui Emmanuel Macron este insa proeuropeana, bazata pe o abordare economica neoliberala si pe o atitudine moderata in chestiuni sociale. Mai ales ca a fost bancher de investitii, asa ca vorbeste de reducere taxelor pentru corporatii, de reforma sistemului de pensii, de taierea fondurilor cheltuielilor publice.

Sursa: stirileprotv.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*