Piața criptomonedelor a cunoscut o creștere uimitoare în 2021, în condițiile în care monede precum bitcoin la dogecoin au atins niveluri record, dar, odată cu această creștere, s-a produs și o creștere abruptă a activității ilicite.
În 2021, crimele bazate pe criptografii au atins un nou record, adresele ilicite primind 14 miliarde de dolari, cu aproape 80% mai mult decât cele de 7,8 miliarde de dolari analizate în 2020, de către compania de criptoanalitică și criminalistică Chainalysis.
„Valoarea activității legitime a crescut mult mai repede decât cea a activității criminale”, a declarat Kim Grauer, șeful de cercetare la Chainalysis, pentru BusinessInsider.
Totuși, raportat la volumul de tranzacții legale, ponderea infracțiunilor nu a fost niciodată mai mică. Potrivit datelor companiei, volumul total al tranzacțiilor cripto a crescut cu 550%, până la 15,8 trilioane de dolari anul trecut.
Cu toate acestea, activitățile ilicite se află pe un trend de creștere alarmante, iar acest lucru amenință o adoptare instituțională mai largă, deoarece autoritățile de reglementare din întreaga lume sunt reticente față de criptomonede.
Infracțiunile pe care Chainalysis le-a observat în 2021 au inclus amenințarea continuă cu ransomware și fraude legate de NFT. Dar anul trecut s-au evidențiat alte două tendințe în special: escrocheria și furtul de fonduri, finanțarea descentralizată fiind numitorul comun.
Defalcat, în ceea ce privește metodele de fraudare, valoarea escrocheriilor, a schemelor de înșelăciune s-a 7,8 miliarde de dolari în 2021, o creștere de 82% față de 2020.
Dintre acestea, peste 2,8 miliarde de dolari din această sumă au provenit dintr-o nouă metodă, descoperită de curând, prin care infractorii înființează un business ce este legal în prima fază, atrag oameni să facă depuneri în criptomonede în conturi create pe numite platforme, iar apoi le închid pur și simplu accesul.
Cel mai important exemplu este cel al platformei de schimb de criptomonede Thodex din Turcia, caz în care aproape 400.000 de persoane s-au trezit în imposibilitatea de a-și accesa propriile conturi.
Valoarea furturilor de criptomonede a crescut și ea într-un ritm îngrijorător, la 3,2 miliarde de dolari în 2021, cu 516% față de 2020, când valoarea furturilor de cripto era evaluată la 162 de milioane de dolari. Datele Chainalysis mai arată că 2,2 miliarde de dolari, adică 72% din totalul de cazuri de furt din 2021, au fost furați din protocoalele DeFi.
Nu în ultimul rând, a crescut intens și activitățile de spălare a banilor, numărul cazurilor crescând cu 1,964%, față de 2020.
Așadar, atractivitatea criptomonedelor și potențialul lor de a aduce bani frumoși, atrage după sine și interesul infractorilor care caută mereu soluții noi și ingenioase de a face bani prin metode ilicite.
sursa:wall-street