Roger, uriaşul. „Este incredibil ce mi se întâmplă”. Federer scrie istorie la Wimbledon: este unicul jucător cu opt trofee pe iarba londoneză şi 19 titluri de Mare Şlem în palmares.

  • Roger Federer (5 ATP) a câştigat marea finală a ediţiei 2017 a Wimbledonului, 6-3, 6-1, 6-4 cu Marin Cilic (6 ATP) şi a rescris reperele tenisului.

Ediţia cu numărul 131 a Wimbledonului a tras cortina, duminică, peste sezonul 2017 de iarbă cu o finală masculină nu doar cu trofeul pe masă, ci şi cu file grele de istorie în aşteptare. Roger Federer şi-a corectat cu o unitate propriile recorduri: de acum, este singurul jucător cu opt coroane la All England Club, dar şi cu 19 titluri de Mare Şlem în palmares.

Roger Federer recâştigă coroana la Wimbledon şi îşi confirmă statutul de rege de All England Club. Fără set pierdut – pentru prima dată de la Borg încoace, fără emoţii, fără contestatari, fără dubii, „Expresul de Basel” a câştigat sub privirile neastâmpărate ale gemenilor săi şi arată că, de fapt, este „Expres de Wimbledon”. Elveţianul a câştigat la pas o finală sub standardul general de la Wimbledon 2017, în care adversarul său, Marin Cilic, a suferit mult, a şi plâns şi a căutat zadarnic ajutor la medicii turneului. Dominaţia regelui rămâne însă epică. La 35 de ani, Roger Federer impresionează mai mult ca oricând cu eleganţa sa.

Cu 21 de lovituri câştigătoare, 6 aşi şi un procentaj la primul serviciu de 77%, Roger Federer a mai rescris o dată reperele tenisului. Ca un asterisc, după 11 luni, va reveni în Top 3 ATP. Şi clipele de glorie ale Regelui sunt mai strălucitoare ca oricând, udate cu câteva lacrimi şi mult chef de glumă.

18:10 Roger Federer este cel mai bun jucător al momentului„, trage concluzia Mats Wilander.

18:00 Recordmenul Roger Federer, ia cuvântul pe Central.

„Este crud să nu te simţi bine în finală, dar ar trebui să fii mândru, Marin. Ai făcut un turneu incredibil. Eşti un erou. Este magic să câştig aici fără set pierdut, este prea mult! Nu ştiu – poate o să îmi iau încă şase luni de pauză. Nu ştiu dacă aş reuşi să mai revin la fel de spectaculos, este incredibil ce mi se întâmplă. Nu eram sigur că voi reveni într-o finală aici, după ce s-a întâmplat. Dar am reînceput să cred şi acum, sunt aici. este foarte special, pentru că este o sărbătoare a tenisului. Sper că nu este ultimul meu meci aici – vreau să vin aici anul viitor pentru a încerca să îmi apăr cuvintele”

17:58 Marin Cilic, finalistul ediţiei 2017

„Am jucat cel mai bun tenis al carierei mele. A fost o călătorie incredibilă. Toată cariera am dat ce am avut, asta am făcut şi astăzi – atât cât am putut. Sper să revin aici”,
Marin Cilic

17:50 VICTORIE ÎN MINIMUM DE SETURI pentru ROGER FEDERER, 6-3, 6-1, 6-4.  Roger, uriaşul. Federer scrie istorie la Wimbledon: este unicul jucător cu opt trofee pe iarba londoneză şi 19 titluri de Mare Şlem în palmares.

17:42 Roger Federer este la două game-uri distanţă de trofeu: face break în game-ul şapte, la 15. Patru greşeli directe ale croatului l-au propulsat în faţă pe septuplul campion care oricum domină cu un joc agresiv-controlat.

17:40 Egalitate în setul 3. 3-3. Meciul curge cu rapiditate, iar Federer este departe de a simţi vreo ameninţare. Cilic se luptă pentur a menţine avantajul primului serviciu în set. Până acum şi-a dus misiunea la bun sfârşit de trei ori.

17:30 Cilic salvează o primă minge de break în setul trei şi păstrează conducerea, 2-1 în manşă.

17:20 Setul 2, bref. Federer domină la serviciu, domină totul.

17:15 Marin Cilic primeşte din nou îngrijiri medicale, la pauza dintre seturi. Fizioterapeutul îi tratează nişte băşici în talpă.

17:12 O oră de joc, o lungime de istorie. Roger Federer câştigă setul doi la 1, iar superlativele pentru jocul său par prea mici. „Este cea mai bună versiune a celui mai bun”, se pun de acord comentatorii partidei. Elveţianul se îndreaptă spre titlul 19 de Mare Şlem şi spre un al optulea trofeu la All England Club, câştigat în premieră fără set pierdut.

12-7 este raportul loviturilor câştigăaore în partidă, în favoarea elveţianului.

17:05 Cilic a încheiat 1-1 acest schimb de terenuri. Este vizibil încurcat, iar dominaţia elveţianului şi mai clară. Set şi 4-1 avantaj pentru Federer.

17:00 Publicul reacţionează. După ce au arătat clar că vor titlul 19 pentru Federer, sprijinindu-l de la primul punct în ciuda faptului că, de regulă, tribuna este alături de under-dog, spectatorii îl aplaudă frenetic pe Cilic, încercând să îl încurajeze. Croatul se ridică cu greu de pe bancă, după ce şi-a ascuns seub prosop ultimele suspine şi lacrimi. Federer a trecut spre jumătatea lui de teren, pe lângă scaunul arbitrului încercând să nu arunce nicio privire spre rivalul său.

16:55 Federer defilează. Elveţianul câştigă primele trei game-uri ale setului doi, lăsându-i doar trei puncte în total lui Cilic. Croatul a greşit neforţat deja de 14 ori. Iar croatul izbucneşte în lacrimi pe bancă, în timp ce staff-ul medical vine pentru a-i acorda îngrijiri medicale.

16:48 PRIM SET, FEDERER, 6-3. Elveţianul face ravagii pe serviciul lui Marin Cilic, al cărui procentaj la prima minge s-a prăbuşit sub 50% Al doilea break al setului îi aduce victoria în manşă septuplului campion, în 36 de minute.

16:45 Federer, la un game de victorie în primul set, după 30 de minute de joc. Elveţianul ajunge la 5-3 cu o a doua tură albă de serviciu consecutivă.

16:40 Cilic are probleme chiar şi în ceea ce părea a fi un game alb pentru el pe lansare. Prima sa dublă greşeală a meciului aduce egalitatea pe tabelă, însă pericolul este depăşit.

16:35 Nicio surpriză: Federer consolidează avantajul break-ului cu un game alb de serviciu. Lejer, ca întotdeauna.

16:30 Tenisul jucat de Federer e crud: abia ce salvase o minge de break, că stăpânul terenului central de la Wimbledon are trei mingi consecutive de break. Cilic este trimis de-a dreptul la pământ, Roger a ajuns deja de trei ori la fileu – de fiecare dată câştigător, greşelile craotului se înmulţesc, ajungând la cota 5, iar concluzia este simplă pentru moment; Federer este de neoprit. Are break şi va servi la 3-2.

16:25 Cilic arată mult curaj pe teren: după ce îşi trecuse în cont cel mai spectaculos punct al meciului pe prima minge de serviciu a lui Federer în game-ul doi, croatul returnează superb la 2-1 şi 30-30 în game-ul doi al elveţianului. Duelul cros îl duce pe Cilic la o primă minge de break a partidei, însă serviciul doi, spre corp al lui Federer, perfect controlat, rezolvă problema şi ţine finala în logica serviciilor apărate. 2-2

16:20 Federer, jucătorul emblemă la Wimbledon, are şi el emoţii. Cea mai bună dovadă: în game-ul său inaugural se strecoară o dublă greşeală care duce game-ul la egalitate. Mingea de break este însă evitată, iar tabela înregistreazaă o primă egalitate. 1-1.

16:15 Marin Cilic deschide finala cu Federer la serviciu. Emoţiile începutului se văd, serviciul unu prinde doar o dată din două lansări careul corect, iar croatul este împins de Federer la egalitate, după ezitări vizibile. Totuşi, elveţianul nu ajunge la minge de break.

16:00 Marin Cilic şi Roger Federer se luptă pentru cel mai râvnit trofeu din tenis. Pentru cine este cu noroc ziua a 13-a de la Wimbledon? În 2016, Cilic l-a condus, în sferturi, cu 2-0 pe Federer. A ratat minge de meci, iar elveţianul a evadat cu victoria.

Ediţia cu numărul 131 a Wimbledonului trage astăzi cortina peste sezonul 2017 de iarbă, cu o finală masculină nu doar cu trofeul pe masă, ci şi cu file grele de istorie în aşteptare. La finalul unei zile care programează în total zece partide, Roger Federer şi Marin Cilic, cei doi sportivi care îşi dispută victoria la simplu masculin, vor avea laolaltă 20 de titluri de Mare Şlem. Urmărim împreună deznodământul poveştii, în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro.

Roger Federer se anunţa mare favorit la Wimbledonul după un start de sezon 2017 excepţional, în care a reuşit să scuture extrem de rapid orice urmă de stânjeneală după operaţia de la genunchi suferită cu aproximativ şase luni în urmă. La 35 de ani, Federer a câştigat Australian Open-ul, a regăsit rătăcita cheie a succesului în finalele de Mare Şlem împotriva marelui său rival – Rafael Nadal, a transformat în realitate visul titlului cu numărul 18 şi a mai făcut o dată lumea să se căiască pentru zeci de etichete nedrepte de „terminat” sau – mai blând spus – de „jucător ale cărui zile de glorie au rămas în urmă”. „Mister Perfect” şi-a pus numele pe lista favoriţilor la Wimbledon în momentul în care l-a învins în 53 de minute pe extrem de incomodul reprezentant al noii generaţii de tenismeni – Sascha Zverev, în finala de la Halle.

De la înfrângerea la Tommy Haas, la primul meci pe iarbă din sezon, Federer a defilat pe covorul de gazon, chiar şi atunci când terenul a chelit şi s-a transformat într-o probă a pământului. Are 27 de seturi câştigate consecutiv la startul finalei de la Wimbledon, iar miza sa este trofeul pe care îl preţuieşte cel mai mult şi pe care l-a cuprins în braţe pentru a-l săruta de şapte ori.

De partea cealaltă a fileului – Marin Cilic este un jucător care explodează parcă surprinzător de târziu pe iarbă, în turneul cel mai important, dar cu procentaj perfect în finalele de mare Şlem jucate – o finală, o victorie. În 2014, anul marelui său triumf la US Open, Cilic făcea un salt spectaculos de la nivelul sferturilor la victorie. În 2017, la Wimbledon, croatul îşi stabileşte pentru a doua cel mai bun rezultat la unul dintre cele patru turnee de Mare Şlem, îmbunătăţind după trei sferturi de finală consecutiva la All England Club.

Reperele şi întrebările finalei. Cinci lucruri de ştiut

1. „Bel18ve” devine „Bel19eve”?

Roger Federer deţine deja recordul pentru cele mai multe titluri de Mare Şlem câştigate la simplu masculin, la trei lungimi în faţa lui Rafael Nadal (15 titluri). Elveţianul poate lua deja la ţintă numărul 20 şi mai departe, recordul all-time al lui Margaret Court, care izvorăşte însă înaintea Erei Open – 24 titluri.

2. Cilic îl depăşeşte pe Goran?

Doi este cifra care pare a domina sezonul lui Marin Cilic. Croatul de 1,98 m a câştigat al doilea titlu al carierei pe zgură, caută al doilea titlu de Mare Şlem al carierei şi are şansa de a-şi depăşi idolul: cu un succes astăzi, ar deveni primul jucător din Croaţia cu două victorii în Grand Slam-uri, întrecându-l astfel pe Goran Ivanisevic, învingător o singură dată, în 2001, la Wimbledon.

3. A 15-a victorie consecutivă pentru un membru „Big Four” la Wimbledon?

Semifinalele masculine ale ediţiei 2017 de Wimbledon au oferit o surpriză uriaşă tenisului mondial: niciunul dintre primii patru tenismeni ai lumii nu au ajuns în careul de aşi. Totuşi, Roger Federer (5 ATP, dar cap de serie 4 pe lista turneului) poate prelungi domni „Big Four” la All England Club. Din 2003 încoace, când „Expresul de Basel” prelua coroana de la australianul Lleyton Hewitt, doar Federer, Nadal, Djokovic ;i Murray au mers la balul c\;tig[torilor de la Wimbledon din postura de campioni la simplu masculin.

4. Cine urcă în clasament?

Din punct de vedere al clasamentului ATP, miza este şi ea una importantă, Un succes l-ar apropia pe Federer de Nadal în lupta pentru numărul unu mondial în final de sezon. Elveţianul ar reveni în primul rând în Top 3, de luni, după o absenţă de 11 luni, şi ar fi la 920 de puncte în spatele ibericului, fără a mai avea de apărat vreun punct până la final de an. Cei doi mari rivali ar duce o luptă în doi pentru şefia ATP, ca în anii de glorie ai rivalităţii Fedal şi ar deţine toate cele trei titluri de Mare Şlem ale sezonului.

De partea cealaltă, Marin Cilic poate accede în premieră în Top 5 ATP cu un succes astăzi, scenariu în care Federer ar rămâne pe poziţia 6 ATP.

5. Primul succes fără set pierdut pentru Federer la All England Club?

În istoria modernă a Wimbledonului, există un record care îi lipeseşte lui Federer: nu a câştigat niciodată fără a pierde set la Londra. În acest moment, elveţianul împarte prima poziţie în clasamentul celor mai multe victorii la SW19 – şapte titluri, cu Pete Sampras. Doar Bjorn Borg, în 1976, triumfa la All England Club cu record perfect, de 21 de seturi câştigate din 21 jucate.

Federer are un triumf la Australian Open fără set pierdut (2007), în timp ce Nadal este omul obişnuit cu astfel de parcursuri în zilele noastre, ibericul reuşind chiar în acest an, la French Open, al treilea parcurs al carierei fără set pierdut spre trofeu.

Duelul serviciilor. Dar Cilic impresionează cu cifrele la retur în ediţia 2017 a Wimbledonului

130 de aşi a servit Marin Cilic până în finala turneului de la Wimbledon. Doar Sam Querrey a reuşit mai multe servicii neatinse de adversar la această edişie. Totuşi, Federer este şi el un jucător cu serviciu de speriat, care îi poate câştiga meciuri şi titluri la Wimbledon – aşa cum a simţit-o dureros pe pielea sa Andy Roddick. În 2017, la Wimbledon, Federer a trimis 64 de aşi, ocupând locul 7 în clasamentul celor mai multe servicii as.

1% în plus pentru Cilic la eficienţa primului serviciu. Procentajele celor doi jucători la punctele câştigate în spatele primului serviciu sunt comparabile –  84% pentru Cilic şi 83% pentru Federer, de-a lungul primelor şase meciuri la Wimbledon 2017. Elveţianul are însă avantaj net pe serviciul doi în faţa lui Cilic: este un jucător constant, care câştigă în medie 66% puncte pe mingea a doua de serviciu.

26 – 20 raporul break-urilor. Cilic este jucătorul cu cele mai multe break-uri realizate la Wimbledon 2017 (26). Cilic şi-a lucrat însă şi returul: este numărul unu în turneu la numărul de puncte câştigate cu returul pe primul serviciu advers (139) şi locul doi ca număr de puncte câştigate cu returul pe mingea a doua: 133 puncte, faţă de 100 în cap pentru Federer.

103 lovituri câştigătoare în plus are Cilic faţă de Federer la ediţia 2017 a Wimbledonului. 336 winners are Cilic conform statisticii oficiale prezentate pe site-ul de la Wimbledon, faţă de 233 winners – Federer.

Sursa: prosport.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*