matricea.ro

PRIMA ȘCOALĂ ROMÂNEASCĂ

Presupun că printre cititori se află și pasionați de călătorii, oameni care cărora le place să viziteze, să descopere lucruri noi. Vă mărturisesc sincer, că și eu sunt una dintre aceste persoane.

Așadar, azi o să vă vorbesc puțin despre Prima Școală Românească.

Aceasta se află în Brașov,în curtea bisericii Sfântul Nicoale din cartierul istori Șchei. Clădirea a fost construită in 1495, în 1760 având loc iște modificări. Primele cursuri în limba română au avut loc în 1583. Aceasta a devenit muzeu, condus de filologul Vasile Oltean, un om foarte înțelept cu care poți avea discuții minunate.

În interiorul muzeului se află cinci săli, pe care vi le voi prezenta puțin.

Prima sală este sala de clasa „Anton Pann”, unde aveți șansa de a sta pe primele bănci ale unei școli și de a asculta istoria acesteia despre cum se făceau cursurile pe vremea aceea.

A doua sală este „Diaconul Coressi”, unde aveți ocazia de a vedea prima tiparniță și cum se scriau cărțile pe acele timpuri.

A treia sală este „Cartea și cărturaii brașoveni”, unde veți găsi cărți din arhiva istorică a muzeului.

A patra sală este „Cartea, factor ded unitate națională”, unde veți găsi cele mai valoroase cărți ale limbii române medievale.

A cincea sală este „Sala cu vatră”, unde veți găsi obiecte casnice și icoane pe sticlă.

Am vizitat acest muzeu de nenumărate ori și sper să vă fi stârnit interesul și vouă deoarece este ceva ce face parte din noi toți.

 

Popa Adelina-Georgiana

About Marketing Promo One