Polonia – Portugalia 1-1 (3-5 d.pen.) Portugalia, prima semifinalistă de la Euro 2016

Jakub Blaszczykowski a ratat execuţia decisivă la loviturile de departajare în urma cărora Portugalia a eliminat pe Polonia în sferturile de finală.

Loviturile de departajare se dovedesc de această dată favorabile Portugaliei, care după ce în urmă cu patru ani a fost eliminată de Spania după execuţii de la 11 metri, sărbătoreşte acum prezenţa în semifinalele Campionatului European 2016 la capătul unui meci început practic de la 0-1 cu Polonia.

Selecţionerul Fernando Santos a fost nevoit să efectueze două modificări în echipa de start faţă de formaţia care s-a impus la limită, scor 1-0 după prelungiri, contra Croaţiei în runda anterioară: Renato Sanches şi Eliseu au fost titularizaţi în locul lui Andre Gomes, respectiv Raphael Guerreiro, care au suferit accidentări în duelul din optimile de finală ale competiţiei. De partea cealaltă, Adam Nawalka a rămas consecvent şi a apelat la un prim 11 identic cu cel din meciul contra Elveţiei, la finalul căruia Polonia a obţinut calificarea în urma loviturilor de departajare.

Debut de meci perfect pentru polonezi, care la prima acţiune de atac au reuşit să deschidă scorul, graţie mai ales unei erori imense de poziţionare a lui Cedric Soares: Kamil Grosicki a avut astfel posibilitatea de a avansa pe partea stângă fără a fi incomodat de nimeni, iar centrarea sa în careu a fost finalizată de căpitanul Robert Lewandowski, care îşi trecea în cont prima reuşită de la Euro 2016 şi complica misiunea lusitanilor, nevoiţi de acum să forţeze mult mai mult în tentativa de a recupera rapid dezavantajul de pe tabelă. După cum era de aşteptat, oamenii lui Adam Nawalka s-au retras şi au aşteptat iniţiativele ofensive ale portughezilor, însă combinaţiile rapide dintre Arkadiusz Milik şi Robert Lewandowski au creat în continuare emoţii defensivei lui Fernando Santos. Cu un Cristiano Ronaldo mult prea izolat între masivii apărători polonezi şi fără idei clare în zona de mijloc a terenului, Portugalia a întâmpinat dificultăţi în faţa unei apărări bine organizate a adversarilor. Totuşi, lusitanii au reuşit să restabilească egalitatea până la pauză, datorită unei frumoase combinaţii între Nani şi Renato Sanches, încheiată cu şutul din afara careului al jucătorului recent transferat de Bayern Munchen pentru o sumă impresionantă. Decisivă a fost şi devierea mijlocaşului Grzegorz Krychowiak, care a făcut ca interveţia lui Lukasz Fabianski să fie tardivă.

Partea secundă a fost una mult mai liniştită, cu două echipe care s-au dovedit mai prudente, o abordare explicabilă având în vedere miza imensă a meciului. Portugalia a forţat în mai puţine momente, iar aspectul jocului a fost mult mai apropiat de cel al partidei contra Croaţiei. Câte o singură mare oportunitate de gol pentru fiecare dintre cele două naţionale, prin oamenii lor principali, Cristiano Ronaldo, respectiv Robert Lewandowski, ambii fiind însă imprecisi la finalizare din poziţii din care în mod normal nu greşesc. Treptat a devenit evident faptul că soarta calificării nu avea să se decidă la capătul timpului regulamentar, un deznodământ asumat de cele două reprezentative, în ciuda faptului că Portugalia ar fi putut da lovitura decisivă cu cinci minute înainte de final, la o verticalizare ideală a lui Joao Moutinho şi o reluare nereuşită a lui Cristiano Ronaldo. Poziţia nu era deloc facilă pentru jucătorul celor de la Real Madrid, însă valoarea şi calitatea individuală a atacantului portughez i-ar fi îndreptăţit pe suporterii lusitani să spere la un gol care ar fi făcut diferenţa.

Portugalia a părut echipa mai proaspătă de-a lungul prelungirilor şi mai dispusă să îşi asume iniţiativa în jumătatea de teren adversă pentru a încerca să îşi apropie calificarea înainte de execuţiile de departajare. Însă două acţiuni de contraatac rapide, finalizate cu un şut al lui Arkadiusz Milik puţin pe lângă poarta lui Rui Patricio şi o centrare extrem de periculoasă în faţa porţii trimisă de Robert Lewandowski, dar neajunsă de niciun coechipier, au temperat elanul din jocul lusitanilor.

Polonezii au dorit să îşi joace şansa la loviturile de departajare, însă de această dată nu au mai reuşit să repete deznodământul din optimile de finală, cu Elveţia. Dacă atunci oamenii lui Adam Nawalka au fost perfecţi de la punctul cu var, eroarea decisivă i-a aparţinut acum lui Jakub Blaszczykowski, poate cel mai bun jucător al polonezilor la Euro 2016. O eliminare cu multe regrete pentru reprezentativa poloneză, care însă părăseşte turneul final cu fruntea sus, fără a fi pierdut niciun meci la capătul celor 90 de minute. De partea cealaltă, Portugalia îşi continuă visul de a câştiga Campionatul European 2016 şi aşteaptă să cunoască numele următorului adversar, care se va decide între Ţara Galilor şiBelgia.

Sursa: http://euro2016franta.ro/polonia-portugalia-1-1-3-5-d-pen-portugalia-prima-semifinalista-de-la-euro-2016-3931.html

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*