Novak Djokovic a câştigat al treilea titlu la US Open, egalându-l pe Sampras la numărul de trofee în turneele de Mare Şlem, după o evoluţie ‘Djokominatoare’ în finala cu Del Potro. FOTO: „Armata celor 12” a făcut super-galerie pentru Juan Martin

Novak Djokovic a câştigat, duminică, al treilea titlu la US Open, după o finală de trei ore şi 15 minute cu Juan Martin del Potro, scor 6-3, 7-6(4), 6-3. Sârbul încheie sezonul Slam-urilor pe 2018 cu două trofee consecutive, la Wimbledon şi Flushing Meadows, egalându-l astfel la numărul total de titluri de Mare Şlem pe americanul Pete Sampras (14 trofee).

Elevul lui Marian Vajda a încheiat partida având doar o lovitură câştigătoare în plus faţă de Juan Martin del Potro (32-31), însă nivelul de joc atins în finalul primului set şi apoi reaccesat în al treilea, a fost cu adevărat impresionant.

După un start intens de meci, dar lipsit de ameninţări reale la retur, Djokovic a lansat, la 3-3, un atac apăsat, concretizat cu serie de trei game-uri câştigătoare.

Setul doi a depăşit 90 de minute – durata unui meci de fotbal – şi a arătat partea umană a sârbului într-o luptă crâncenă, la baionetă, în care Djokovic a reuşit totuşi să iasă învingător, cu dârzenia caracteristică. O primă desprindere în set la 3-1 a lui „Nole” a fost parată de Juan Martin del Potro, cu un prim break, în game-ul 15 al finalei, pe fondul iritării crescute a sârbului, cauzate de reacţiile unei tribune ce înclina clar balanţa preferinţelor spre adversar şi care s-a manifestat de-a lungul întregului meci ca la o confruntare de Cupa Davis sau de Cupă Mondială de fotbal. Del Potro a profitat, însă nu până la capăt. Trecut în premieră la conducere pe tabelă, 4-3 în setul doi, argentinianul a trecut pe lângă un break crucial, irosind trei mingi de break într-un game maraton de 20 de minute pe lansarea sârbului. Scăpat dintr-o situaţie-limită, Djokovic a reuşit să gestioneze tiebreak-ul mai bine decât Del Potro, revenind de la 1-3 pentru a se impune cu 7-4.

Setul trei a adus o nouă mostră de tenis galactic marca Novak Djokovic, Del Potro fiind pur şi simplu exasperat de super-defensiva sârbului şi de execuţiile inventate de acesta. Chiar dacă, din nou, un break nu i-a fost de ajuns lui Djokovic pentru a se impune, sârbul a deţinut controlul. Break-ul decisiv a venit în game-ul opt al setului trei, declanşat de o dublă greşeală a numărului 3 mondial.

Pentru Novak Djokovic, victoria a venit cum nu se putea mai dulce, cu un smash decisiv – a 31-a sa lovitură câştigătoare, care l-a făcut imediat să se prăbuşească pe spate, la câţiva centimetri de fileu.

111 puncte a câştigat Djokovic în finala de la US Open 2018, cu 5 mai multe decât Del Potro

47 greşeli neforţate a comis Del Potro

14 titluri de Mare Şlem are acum Novak Djokovic în palmares, urcând pe locul 3 în clasamentul all-time, la egalitate cu Pete Sampras. Roger Federer domină topul cu 20 de trofee, urmat de Rafael Nadal – cu 17 trofee.

6 titluri la Australian Open, 1 la Roland Garros, 4 la Wimbledon, 3 la US Open formează palmaresul lui Novak Djokovic în turneele de Mare Şlem.

2:40 Novak Djokovic este CAMPIONUL US Open 2018, la simplu masculin.

2:33 BREAK. Juan Martin del Potro comite prima sa dublă greşeală a meciului servind la 3-4, 15-30 în setul 3. Un punct mai târziu, pistonat pe rever, argentinianul comite greşeala neforţată cu numărul 45 a meciului, iar Djokovic are break şi serviciul pentru trofeul cu numărul 14 în turneele de Mare Şlem.

02:18 Replica improbabilă a lui Del Potro vine. Argentinianul atacă fără menajamente cu forehandul şi pune presiune cu returul. Două winnere îl duc la 15-30, însă Djokovic pare a avea din nou soluţii, cu o combinaţie de forţă şi fineţe, ajungând la minge de game graţie unei scurte excelente. Djokovic este însă tras înapoi de o eroare, apoi, atins cu un prim avertisment pentru trageri de timp la serviciu chiar la minge de break, este surclasat cu un atac feroce de campionul din 2009, care îşi ia înapoi break-ul cu voleu apăsat.

02:10 BREAK. Djokovic a turat din nou motoarele, iar defensiva sa este fantastică. Sârbul produce execuţii cu forehandul excelente, pe care Del Potro nu le poate combate. Sârbul este la 3 game-uri de victorie, dar înainte de a se fi bucurat de super-reuşita care îi aduce mingea de break, are de continuat răfuiala cu spectatorii.

2 ore 17 minute şi abia s-a încheiat TIEBREAK-ul setului doi. Del Potro a avut şansa de 1-1, dar a greşit în momente-cheie, iar sârbul a profitat fără ezitare.

Juan Martin del Potro deschide tiebreak-ul cu serviciul, construieşte bine punctul, dar ratează neforţat, la schimbarea de direcţie în lung de linie. Cu un preţios punct pe retur în buzunar, Djokovic pierde însă ambele servicii: este atacat bine de Del Potro şi nu se descurcă de această dată la fileu, fiind pasat cu forehandul pe culoarul lăsat liber. La 1-2, Djokovic se agaţă cu speranţele de serviciul doi al lui Del Potro, cerând proba video pentru a-i lua primul serviciu argentinianului. Jocul pe serviciul doi însă nu îl ajută prea mult, pentru că forehandul argentinianului este prea bun. La 3-1, vine un scurt-circuit total în jocul lui Del Potro, ajuns la fileu parcă prea devreme pentru a mai rămâne concentrat: forehandul este out, spectatorii sunt uimiţi, Djokovic îşi extrage de aici încrederea pentru un atac prompt la plasă, prin care trimite scorul la 3-3 la schimbul de terenuri. Un passing de rever în lung de linie ratat de Juan Martin îl duce în avantaj pe Djokovic, 4-3, cu al treilea punct consecutiv.

Două neţuri consecutive prelungesc suspansul, însă Del Potro este feroce cu forehandul, smulgând eroarea sârbului, pentru 4-4.

Finişul este al lui Djokovic. Del Potro este cu capul în pământ, şi mâinile pe coapsă, după ce iroseşte un bun serviciu cu o ratare totală pe dreapta, ce îngroapă mingea în fileu. Djokovic confirmă cu autoritate pe serviciu şi îşi dublează avantajul la seturi, 2-0.

21 de greşeli neforţate în contul lui Del Potro în setul doi, 1 lovitură câştigătoare în plus faţă de Djokovic, 3 mingi de break ratate pentru 5-3 în aceste set. La 2-0 la seturi însă, Djokovic pare că a pus 8 degete pe trofeu.

01:28 Ture confortabile de serviciu duc decizia setului doi în tiebreak.

01:10 Djokovic Grand Escape! 20 de minute s-a jucat game-ul opt al setului doi. Trei mingi de break ratate de Del Potro, care în momente-cheie a tras prea mult de forehand, scăpând printre degete un game în care Djokovic a părut că şi-a atins minimul în concentrare şi controlul nervilor. Încrâncenarea jucătorului cu 13 Grand Slam-uri s-a văzut şi ea. Ce reţinem dintr-un game ce poate fi pus direct în highlights-urile meciului? Djokovic este din ce în ce mai iritat, a fost huiduit după ce s-a plâns arbitrei de scaun din cauza mingilor.

Şi cu fiecare bătaie a mingii înainte de serviciu, publicul parcă îl urăşte un pic mai mult şi ţine mai mult cu adversarul – cel puţin asta resimte sârbul, cunoscut pentru cât suferă când joacă împotriva tribunei. Pe acest ton, a venit o ratare imensă, decizională în primul rând, când, după ce pusese o scurtă foarte bună, Djokovic a reluat replica argentinianului slab, direct în racheta acestuia. Del Potro a pasat în terenul liber, violent. A urmat minge de break şi ratare cu forehandul pentru argentinian, prea darnic într-un moment de rătăcire clară a sârbului, care, de nervi, a comis dublă greşeală pe una dintre mingile de game irosite. Fluctuaţiile au fost la fel de clare de ambele părţi, dovadă fiind excelentul punct jucat pe Djokoivc pe a treia minge de break a lui Del Potro, cu un forehand perfect calculat şi o finalizare de maestru la fileu.

A fost nevoie de două erori de pe forehandul lui Del Potro pentru a pune capăt acestui game-maraton de 20 de minute, care l-a ţinut totuşi în viaţă pe sârb în setul doi.

00:44 Ole-urile Tandil Twelve suncţionează, iar Del Potro obţine primul său break în partidă! Campionul din 2009 reuşeşte forehanduri excelente pentru a-şi oferi primele mingi de break în partidă. Djokovic înjură un spectator din tribună, aflat în spatele său, însă nu este penalizat. Scapă cu un atac-bluf la plasă, spre forehandul lui Juan Martin pe prima minge de break a înaltului său adversar, însă argentinianul ratează ţinta. Presiunea tribunei, care îl enervează cu încurajările constante pentru Del Potro, dereglează forehandul sârbului: acesta ratează o dată, apoi, deşi depăşeşte timpul alocat pentru serviciu, nu se concentrează suficient şi trimite dreapta către nicăieri. Del Potro a recuperat break-ul şi a egalat pe tabelă.

155 km/h a măsurat unul dintre forehandurile winner trimise de Del Potro în acest game.

00:26 BREAK: Del Potro spectaculos, Djokovic eficient. La fix o oră de la startul partidei, Juan Martin del Potro smulge urale cu o execuţie printre picioare. Tweenerul său, răspuns la un lob pe cinste, este pe cât de spectaculos, pe atât de lipsit de şanse în faţa unui Djokovic aflat la fileu, în aşteptare. Sârbul apasă pe lovitura de smash şi zâmbeşte. Două forehand-uri prea tari ale lui Del Potro îi pun break-ul în cont omului care pare că ar învinge chiar şi peretele în ac este momente.

00:16 Juan Martin del Potro are nevoie de cele mai bune şi mai curajoase lovituri de forehand pentru a salva primul game al setului doi şi a întrerupe seria câştigătoare a lui Novak Djokovic. A salvat 2 mingi de break, însă Djokovic are în continuare volanul în mână, reuşind 4 lovituri câştigătoare în acest game.

00:06 SET, Novak Djokovic, 6-3. Del Potro a ţinut pasul cu Djokovic la lovituri câştigătoare (6-6), dar nu şi la greşeli (11-9). Dublul câştigător de la New York a prins constanţă de pe linia de fund a terenului şi este, pur şi simplu, de nejucat.

00:00 BREAK! Primul break în partidă îi aparţine lui Novak Djokovic, după 38 de minute în care serviciul lui Del Potro funcţionase perfect. Sârbul a câştigat cinci puncte la rând, recuperând de la 40-0. Punctul decisiv l-a obţinut pe un duel în forţă de rever: argentinianul s-a mutat de 2 ori cu dreapta, dar nu a putut închide, apare a patra greşeală la rând pe forehand, iar sârbul serveşte pentru manşa inaugurală.

23:53 Djokovic „pensionează” primul set de mingi cu un prim hold al său la zero în partidă, avansând la fileu cu multă siguranţă. 10 atacuri la plasă, deja, în meci: 3 din 3 reuşite pentru Del Potro, 5 din 7 de Djokovic.

Armata celor 13 Tandil-iţi ne este prezentată de BBC. Sunt oameni care i-au fost alături lui DelPo în cele mai grele clipe, iar acum fac o atmosferă SEN-ZA-ŢIO-NA-LĂ!

23:45 Cinci game-uri în 23 de minute, avantaj pentru Djokovic care a servit primul. Este egalitate perfectă la Winners şi Unforced Errors (4-4) între cei doi jucători, într-un meci început la super-intensitate. Del Potro are mult mai mult sprijin în tribună, tifossii argentinieni fiind pătimaşi şi implicând şi neutrii. Argentinianul a cedat un singur punct pe serviciu, însă asta şi pentru că nu a jucat decât o dată cu mingea a doua.

23:35 Ole! S-a dat drumul la directele de dreapta! Del Potro a început cu o tură excelentă pe serviciu, adjudecată la zero. Apoi pune presiune pe Djokovic, care este pus în premieră în dificultate, fiind nevoit să revină de la 0-30. Un schimb de mingi important se poartă pe diagonală de rever, la 15-30. Del Potro apelează repetat la slice şi, după 19 lovituri, taie prea mult un astfel de backhand, scăpând şansa de a se desprinde la 15-40. O dreaptă uriaşă ţâşneşte din racheta lui Del Potro, ducându-l pe Djokovic la egalitate. Sârbul însă arată cât de mult iubeşte adversitatea şi momentele mari, răspunde la finele unui nou schimb intens, de 17 lovituri, cu un forehand pe măsură pe care îl sărbătoreşte ca pe un set câştigat (deşi este doar al treilea game al partidei!) şi apoi, cu un serviciu apăsat, încheie conturile, răsuflând uşurat că a scăpat fără mingi de break.

23:22 Djokovic deschide finala cu serviciul. Concluzia primului game: spectatorii vor avea un rol important în finală. Au intervenit înaintea fiecărui serviciu al sârbului. Britanica Alison Hughes, doar a doua femeie trimisă în scaun la o finală masculină de US Open, face apeluri disperate către spectactori. Dar sârbul bate mingea şi apără fără probleme lansarea.

23: 12 Gândurile finaliştilor:

Del Potro: Joc împotriva unui prieten. Este o provocare. Voi încerca să mă bucur de atmosferă şi să joc cel mai bun tenis al meu. Novak a jucat atât de bine în acest turneu, dar şi în ultimul timp.

Djokovic: Este unul dintre cele mai importante meciuri ale anului. Va fi interesant, publicul ştiu că se va implica, este o plăcere să mă aflu aici.

23:10 New York, New York, New York, finalul e ACUM! Finala masculină dintre Juan Martin del Potro şi Novak Djokovic se joacă, la fel ca şi cea feminină, cu acoperişul tras.

Tenisul are parte de un episod 19 al rivalităţii dintre sârbul Novak Djokovic şi argentinianul Juan Martin del Potro, scorul întâlnirilor directe fiind 14-4.

După ce în 2009 lua tenisul pe sus, învingându-i în meciuri consecutive pe Nadal şi Federer pentru a câştiga primul său titlu de Mare Şlem al carierei, Juan Martin del Potro revine, nouă ani mai târziu şi cu patru operaţii la încheieturile mâinilor în bagaj, pentru o nouă duminică magică şi intensă pe cea mai mare arenă de tenis a lumii.

Argentinianul, aflat cu trei poziţii mai sus în clasament decât Djokovic, fiind singurul jucător în activitate neînvins în finale de Grand Slam, se consideră totuşi outsider în acest meci de titlu. Del Potro însă ştie să învingă super-jucători în meciuri mari. L-a zdrobit cu lovituri brutale de forehand pe Nadal, reverul pe care l-a reînvăţat de la zero este acum calibrat şi şi-a demonstrat fiabilitatea. Învingător în faţa lui Djokovic la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, ajuns în finală cu rezerve de energie, având în vedere faptul că nu a cedat decât un set la New York, Del Potro este mai mult decât un Challenger, după cum chiar Djokovic anunţa înaintea finalei.

Novak Djokovic revine după propria luptă. A trecut şi el printr-o operaţie – mai rapid şi mai simplu decât Del Potro, care rămâne campionul absolut al vizitelor la chirurgi. Sârbul a întors la 180 soarta sezonului, de la startul pe iarbă, fiind acum la un meci distanţă de egalarea fostului record de victorii în Grand Slam-uri, de 14 titluri, deţinut de Pete Sampras. Ascendentă a fost şi traiectoria lui Djokovic în turneul de la US Open, început cu frâna de mână trasă şi chinuri fizice uriaşe, din cauza temperaturilor ridicate, dar netezit şi adus la linia de bază, a victoriilor în minimum de seturi cu determinare.

Aflat la startul unei finale de Grand Slam pentru a 23-a oară în carieră, Djokovic, deja calificat matematic la Turneul Campionilor, vizează un al treilea succes la US Open. Rămâne de văzut dacă numărul 13, pus şi în dreptul victoriilor consecutive adunate în Grand Slam-uri începând cu startul Wimbledonului, şi în dreptul Grand Slam-urilor aflate în palmaresul său, îi va purta noroc.

Sursa: prosport.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*