Mituri despre răceală și gripă – „Nu sta în curent că răcești”

O gripă serioasă poate ține și câteva săptămâni. Raceala comuna sau guturaiul poate avea drept cauza unul dintre cele peste 200 de virusuri. Mulți dintre noi folosim diferite trucuri din bătrâni pentru a trece peste boală sau credem în mituri spuse de pe vremea bunicilor. Mai jos dezvoltăm câteva dintre ele și explicațiile aferente.

1. Nu te vaccina – riști să te îmbolnăvești din cauza vaccinului antigripal

Îmbolnăvirea poate avea loc. Vaccinul antigripal te protejează numai împotriva virusurilor gripale, nu împotriva răcelilor sau a infecțiilor din anotimpul rece. Pot apărea anumite reacții adverse, ca stările de vomă, cefalee, amețeli, dureri musculare, febră și frisoane, însă toate aceste reacții sunt de intensitate mică.

2. Gripa este o răceala mai serioasă

„Cele două afecțiuni sunt frecvent confundate, o răceală serioasă fiind denumită gripă sau invers”, explica dr. Alin Popescu, medic în cadrul clinicii Medlife. Cele două afecțiuni sunt diferite, și nu doar două etape ale aceleiași boli.

3. Dacă ești răcit sau ai gripă, ia antibiotice

Tratamentele pentru răceală și gripă urmăresc ameliorarea simptomelor mai degrabă decât distrugerea virusului. Sunt recomandate imediat ce se observă instalarea bolii. În cazul răcelii, consultați medicul dacă simptomele severe durează mai mult de 10 zile, dacă prezentați dureri la nivelul urechilor și a sinusurilor sau aveți febră ridicată. Pentru gripă, apelați la medic atunci când aveți dificultăți de respirație, vă doare pieptul sau în urma tusei, eliminați flegmă de culoare verde deschis ori cu sânge, explica dr. Popescu.

4. Răcești dacă stai în curent, te prinde ploaia ori ieși în frig îmbrăcat subțire

Atât răceala cât și gripa pot fi contractate doar prin expunerea la unul dintre virusurile care le cauzează. Cercetătorii au testat totuși ipoteza îmbolnăvirii cauzate de frig pentru a vedea dacă răcirea corpului poate încuraja apariția răcelii, fără a veni cu rezultate care să o confirme sau să o infirme.

5. Nu poți lua gripa ori răceala decât dacă ai contact cu cineva bolnav

„Concentrația virusului se atenuează, asta înseamnă că puterea lui este din ce în ce mai mică pe măsura ce timpul trece. Însă nu este nevoie decât de câteva particule virale pentru a cauza infecția. Chiar dacă rămâne puțin pe o clanță ori pe o cană de cafea pe care le atingi, virusul poate apoi supraviețui pe mâinile tale pentru destul de mult timp. Apoi mai rămâne doar să iți ștergi nasul sau ochii și virusul este în corp. Are un sistem de multiplicare foarte eficient”, explică dr. Richard Rosenfeld, profesor și sef al catedrei de Otolaringologie al Long Island College Hospital, New York.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*