Ministrul Sănătății: Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat mari speranţe economiei şi a spus că este posibil ca de la sfârşitul lunii martie să revenim la normal şi să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. El nu exclude posibile noi tulpini în toamnă.

Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanţii diverselor industrii: turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toţi îşi doresc predictibilitate, o discuţie sinceră care să facă posibilă repornirea economiei şi cred că spre sfârşitul lunii martie putem avea discuţii foarte serioase, încât oamenii să ştie ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a atras atenţia că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente.

Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut. Aici am discutat şi mi s-a părut extrem de important: toţi reprezentanţii diverselor sectoare economice sunt conştienţi că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei şi, bineînţeles, populaţia”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă e posibil să apară din nou SARS-CoV-2 în toamnă, ministrul Sănătăţii a spus că „orice este posibil”.

Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că şi producătorii îşi vor adapta vaccinul variantelor circulante şi nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiaşi vaccin”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

sursa:alephnews

About Marketing Promo One