Legendele lui Mos Nicolae

 

Atat parintii cat si copiii stiu foarte clar ca in fiecare an, in data de 6 decembrie, pe la ghetutele lor va trece cu siguranta un personaj numit „Mos Nicolae”!

     In noaptea de 5 spre 6, acest misterios Mos pe care nimeni nu l-a vazut vreodata, vine in casele oamenilor,la ferestre sau la usi si pune in ghetutele copiilor si ale parintilor pungulite cu dulciuri si mici cadouri.

Doar cei care isi curata foarte bine ghetutele sau cizmulitele vor primi ceea ce si-au dorit, astfel ca fiecare copilas isi pregateste incaltamintea si o aseaza intr-un loc vizibil pentru mosul, iar apoi se pun la culcare, cuminti, asteptand dimineata.

Bineinteles, mosul nu aduce doar cadouri, ci acesta aduce si nuieluse copiilor care au fost mai putin cuminti. Totusi, nu uita ca toti copiii si chiar si parintii acestora sunt tot copii si merita macar un mic dar, pentru a-i incuraja ca pana la anul sa devina mai cuminti, astfel ca mosul pune in ghetute o pungulita mica si o nuielusa!

 

Ceea ce trebuie mentionat este faptul ca Mos Nicolae este mult mai discret decat Mos Craciun, care a ales sa isi arate infatisarea.

Legenda spune ca Mos Nicolae (sau Sfantul Nicolae-conform religiei ortodoxe), este protectorul copiilor si un adevarat biruitor de pace, cum spune si numele lui tradus din limba greaca. Se spune ca acesta s-a nascut in Asia Mica –acum Turcia- unde a devenit episcop si unde, dupa moartea parintilor sai, si-a donat toata averea celor cu adevarat nevoiasi.

Potrivit legendelor, Nicolae a lasat la poarta caselor unor fete care erau la varsta maritisului, cate un saculet cu aur pentru ca acestea sa aiba zestrea necesara pentru nunta.

Tatal uneia dintre fete a vrut sa vada cine lasa acesti saculeti cu aur la portile fetelor asa ca a stat zi si noapte de paza, insa cat timp acesta statea, Nicolae nu isi facea aparitia.

Intr-o noapte de 5 spre 6 decembrie, cand tatal fetei nu era acasa si fata dormea, Nicolae a lasat sacul cu aur intr-o pereche de bocanci lasati in fata usii, iar de acolo se presupune ca a inceput traditia cu cadourile puse in ghete.

 

O alta legenda spune ca Nicolae este si protectorul marinarilor. Odata, intorcandu-se pe mare de la Ierusalim, fiind cu mai multi calatori si marinari in barca, s-a iscat o furtuna puternica cu riscuri mari pentru vietile lor. Atunci cand si-a dat seama ca nu mai era nimic de facut, si-a pus toata increderea in puterea lui Dumnezeu si a inceput sa se roage cu inima si sufletul pentru ca sa fie ocrotiti. In timp ce se ruga, furtuna care nu parea ca avea de gand sa treaca neobservata, s-a oprit brusc iar cerul s-a inseninat ca si cand nici nu s-ar fi pornit vreo furtuna.

De atunci, marinarii, in timpul furtunilor au pastrat traditia de a se ruga la Sfantul Nicolae, pentru ca totul sa treaca cu bine.

Din batrani se stie ca Nicolae a putut sa readuca la viata trei copii care au fost ucisi si a putut vindeca multe boli incurabile.

Traditia romaneasca spune ca Mos Nicolae este foarte batran si are o barba deasa, lunga si alba, dar nu seamana deloc cu Mos Craciun. Se zice ca in zorii diminetii de 6 decembrie, Mos Nicolae isi scutura barba, urmand sa inceapa ninsorile.

Inchei acest articol prin a mentiona inca o crezanie a poporului romanesc, si mai exact: din  batrani se stie ca Mos Nicolae vine pe un cal alb, aducand cu el iarna, iar Sfantul Ion va veni pe un cal negru, alungand iarna si aducand ploile!

 

Editor Promo One

Catalina Dorina

About Marketing Promo One