HIPNOZA

HIPNOZA

 

Desi nu multa lume crede in ea, hipnoza este benefica din multe puncte de vedere, oferind rezultate intr-un scurt timp!  In acest articol va voi vorbi despre inceputurile hipnozei, iar mai apoi va urma un articol in care va voi dezvalui alte informatii despre aceasta!

 

Cu sute de ani in urma s-a descoperit hipnoza, vreme in care medicina nu era suficient de avansata. Oamenii bolnavi  mergeau la vrajitori,samani si vindecatori care foloseau aceasta tehnica pentru a aduce vindecarea.
Locurile in care se practica hipnoza vindecatoare purtau denumirea de “temple de somn” sau “temple de visuri”. Aceste locuri erau frecventate periodic de bolnavi pentru a fi “adormiti si vindecati”.

Introducerea in transa hipnotica se folosea cu ajutorul unor “atingeri divine” pe care se credea ca le aveau doar printii si regii. Se spune ca in templele de somn, fiecare “vindecator” era insotit de un print, care printr-o simpla atingere inducea starea “de somn vindecator”. Totusi, odata cu trecerea timpului, oamenii nu mai credeau in puterea printilor, deoarece unii dintre ei nu puteau fi hipnotizati.
Paracelsus, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati psihicieni, a descoperit o noua metoda de inducere a transei hipnotice, si anume, “Metoda magnetilor”. Acesta, primea bolnavul in sala de vindecare si ii aplica pe corp magneti, reusind astfel sa ii convinga si pe cei care nu mai credeau in hipnoza, ca ea de fapt este reala.

In 1813, un preot portughez pasionat de acest subiect a decis sa investigheze putin “misterele” hipnozei, locuind cativa ani in India, urmand ca mai apoi sa studieze despre aceasta tehnica la scoala de psihoterapie din Paris.
Aceasta scoala a fost infiintata de  Ambroise-Auguste Liebeault, avand elevi care erau convinsi ca transa hipnotica nu este realizata cu puterea printilor, regilor sau magnetilor, ci pur si simplu apare datorita subconstientului si autosugestiei.

Citindu-i cartile lui Liebeault, medicul neurolog
Hippolyte Bernheim a hotarat sa renunte la neurologie, urmand scoala de hipnoza si psihoterapie.

Sigmund Freud, a studiat la randul lui hipnoza, incepand sa o practice in 1887 si avand un puternic imapct in aparitia psihanalizei.

Incepand cu anul 1887, tot mai multi medici au optat pentru hipnoza ca si anestezic general, in operatiile chirurgicale. In termen de circa 10 ani, s-au realizat 2300 de operatii minore si 500 de operatii majore folosind hipnoza ca si anestezic si avand rezultate foarte bune!

 

In perioada secolelor XIX-XXI s-au efectuat studii mult mai precise despre hipnoza, iar concluziile au fost diferite pentru fiecare cercetator. Astfel, psihologii, psihoterapeutii si psihiatrii au avut de ales daca vor opta pro sau contra  acestei terapii.

 

Catalina Dorina
Editor Promo One

About Marketing Promo One