Guvernul Orban a fost demis

Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură, după aproape trei luni de la investire. Cu un număr de 261 de voturi pentru demitere, senatori şi deputaţi de la PSD, UDMR şi alte partide au dat jos guvernul Orban.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va discuta cu Victor Ponta, preşedintele Pro România, în privinţa unei propuneri comune de premier, cu care cele două partide se vor prezenta la Cotroceni.

Guvernul Orban va continua să îşi desfăşoare activitatea la Palatul Victoria, dar va avea atribuţii restrânse, în calitate de Executiv interimar până la numirea unui nou premier şi instalarea altui Guvern.

Potrivit Constituției, reşedintele Klaus Iohannis, trebuie să invite partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea viitorului premier. Dacă două propuneri consecutive de premier vor fi respinse de senatori şi deputaţi, preşedintele României poate dizolva Parlamentul, urmând să fie convocate alegeri legislative anticipate.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de PSD, susţinut de UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe legea care prevede alegerea primarilor în două tururi. Pentru ca Guvernul Orban să fie demis erau necesare cel puţin 233 de voturi. Dezbaterile au fost marcate de replici acide, dar şi de atacuri suburbane, venite dinspre ambele tabere.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost programată să înceapă la ora 12, dar s-a întârziat câteva minute pentru ca premierul Ludovic Orban a ţinut să dea declaraţii despre ordonanţele de urgenţă adoptate marţi seara.

Sursa: romaniabreakingnews.ro

About admin