GriezMagic! Starul lui Atletico Madrid a lovit de două ori în finala Europa League, câștigată lejer cu Marseille

Atletico Madrid a câștigat pentru a 3-a oară Europa League după ce a învins-o, la Lyon, pe Olympique Marseille, scor 3-0. Griezmann (2) și Gabi au marcat pentru formația lui Diego Simeone. Toate trofeele spaniolilor au venit în ultimii 8 ani.

Parc OL, Lyon. Finala stă să înceapă, echipele au ieșit în iarbă și arena ia foc. Peluza marseilleză se aprinde cu zeci de torțe ridicate spre cer. Doar acesta este Stade des Lumières, fanaticii suporteri ai lui OM pregăteau demult show-ul pirotehnic.

Aruncă multe torțe pe teren, în careul din față, care se umple de fum. Și organizatorii nu mai pierd timpul. Știu că nu se glumește cu ultrașii alb-albaștri și cheamă scutierii poliției, care îi înlocuiesc pe stewarzii disperați, așezându-se în linie, amenințător, în dreptul galeriei lui Olympique.

RĂSPUNS LA TORȚE: „ATLETI FOREVER”

Fanii lui OM ar face orice pentru o victorie. Ar fi primul lor trofeu de Europa League, după două finale ratate, în 1999 și 2004. Tremură, realizează că echipa nu e favorită, chiar dacă joacă în Franța, acasă aproape.

Atletico e mai sigură, are încredere, acea încredere pe care numai un antrenor ca Simeone ți-o poate da. A învins deja în două finale, în 2010 și 2012, ultima cu Cholo pe margine, la București. Și suporterii sunt mai calmi, parcă așteptând victoria. Colorează tribuna în alb și roșu, derulând un banner cu mesajul atât de drag: „Atleti forever”.

CHOLO, SUSPENDAT, E APROAPE DE REGE

Diferența se simte și la fotoliile oficiale. Emmanuel Macron, președintele Franței, pătimaș susținător al lui Marseille, lipsește. E la Sofia, prins de Summitul UE. Însă regele Felipe al Spaniei e în Parc OL, trup și suflet alături de Atletico.

Curios, Simeone nu e departe de rege, dar asta pentru că e suspendat. E în picioare, într-o lojă, și nu mai are răbdare, privind de sus la Mono Burgos, asistentul care-l înlocuiește. „Un asemenea meci se câștigă cu inima”, le-a spus el jucătorilor.

PRESIUNEA PROVOACĂ EROAREA LUI ANGUISSA

Însă Marseille are mai multă inimă în startul partidei. Are viteză, imaginație, combină frumos. Și, după o acțiune electrizantă, cu Payet lider adevărat, pasând inspirat și eliberându-l pe Germain de orice marcaj, e la un pas să deschidă scorul. Numai că, singur cu portarul, Germain trage peste transversală. Alb-albaștrii rămân în ofensivă. Fără succes. Toate mingile ocolesc poarta sau se opresc în mănușile cu lipici ale lui Oblak.

Și, în momente de dominare franceză, Atletico ne mai arată o dată ce înseamnă jocul ei. „Un meci întreg, vânăm greșelile adversarilor”, afirmă Simeone. Le provoacă, le forțează cu presingul sufocant. Presingul avansat și agresiv îl face pe Anguissa să scape mingea și, într-o clipă, Gabi îl lansează pe Griezmann, care nu ratează un duel unu la unu cu Mandanda. 0-1.

FAN OM CARE MOARE PENTRU COLCHONEROS

Amuzant, la conferință, Cholo a fost întrebat de un reporter: „Nu vă temeți că Griezmann ar putea fi mai reținut în această finală? E fan Marseille”. Argentinianul s-a uitat strâmb și a răspuns iritat: „Nu!”.

Da, Antoine e fan Marseille. Mergea pe Velodrome când era mic și avea în minte Droit au But, deviza lui Olympique, a spus cândva că în Hexagon ar juca numai la OM, însă până când pleacă de la Atletico moare pentru Atletico.

LACRIMILE LUI PAYET

Condusă, formația lui Rudi Garcia mai primește o lovitură, și mai dură. Payet e la pământ, schimonosit de durere. Problemele de la ischiogambieri au revenit. Nu mai poate continua. Își scoate banderola, i-o predă lui Luiz Gustavo și iese în lacrimi. Încurajările coechipierilor nu-l ajută. Și ieșirea lui distruge echipa.

DOUĂ ȘUTURI PE POARTĂ, DOUĂ GOLURI

Fără imaginația debordantă a lui Payet, fără talentul său, OM se rupe. Cedează. Se prăbușește. Iar Griezmann mai înscrie o dată în ploaia torențială care asediază Parc OL. O scăriță fină, artistică, pentru primul său trofeu european. Și e 0-2. Bara lui Mitroglou nu mai schimbă nimic.

Două goluri din două șuturi pe poartă. Ce vreți mai mult? Acesta este fotbalul lui Simeone. Sută la sută eficiență. Se termină 0-3, ca la București în 2012, înscrie și Gabi, din 4 mingi cadrate. Al treilea succes pentru los colchoneros în Europa League. Al doilea cu Cholo stăpânul inelelor. Marseille rămâne cu fanii. Și cu petardele care explodează în iarba lyoneză.

6 goluria marcat Griezmann în acest sezon în 8 meciuri de Europa League
47 la sută a fost posesia lui Atletico în finala de la Lyon

297 de paseau adunat los colchoneros (198 complete); Marseille: 397 (304 complete)

FINAL MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-3 (GRIEZMANN 21, 49, GABI 89)

MARSEILLE: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Anguissa, Sanson – Thauvin, Payet (32 M. Lopez), Ocampos (55 Njie) – Germain (74 Mitroglou)
Antr. R. Garcia
ATLETICO: Oblak – Vrsaljko (46 Juanfran), J. Giménez, Godín, Lucas Hernández – Correa (88 Partey), Gabi, Saúl, Koke – Griezmann (90 F. Torres), Diego Costa
Antr. D. Simeone
A arbitrat Bjorn Kuipers (Olanda)

Sursa: gsp.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*