Explicația FR de Schi de ce nu a fost lăsată Ania Caill să participe la Jocurile Olimpice de la Beijing

Puiu Gaspar, secretarul general al Federației Române de Schi, a explicat de ce sportiva Ania Caill nu a fost inclusă în delegația română pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, deși datorită performanțelor ei țara noastră a obținut un loc suplimentar în competiție.

Firma franceză care asigură de 20 de ani echipamentul schiorilor români a anunţat că încetează contractul cu Federaţia, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român a suspendat finanţarea forului de specialitate. Totodată, Ministrul Sportului, Eduard Novak, i-a solicitat demisia preşedintelui Federaţiei Române de Schi şi Biatlon.

Secretarul general al Federației Române de Schi susține că excluderea Aniei Caill de la competiția de la Beijing este motivată de rezultatele acesteia, deși sportiva este cel mai bine clasată în ierarhia mondială. Puiu Gaspar spune că Ania Caill ”a terminat mereu pe ultimele locuri” și ”n-a putut să demonstreze că poate reprezenta România”:

„Dacă v-ați uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre și Super-G, ori a ieșit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G.

Ania vorbește de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naționale de juniori sau competiții ale Federației Internaționale, dar de slabă calitate.  Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanță spune că, după 10 ani, nu și-a depășit condiția. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federație. Împreună construim pentru viitor, cu tineri.

Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom și a venit în prima jumătate a clasamentului. Asta e diferența. Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiții și a adunat puncte cu un altul care are doar câteva și a demonstrat că poate progresa în viitorul apropiat. Concluzia e clară: Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri”, a declarat Puiu Gașpar pentru Gazeta Sporturilor.

În același timp, Ania Caill susține că în ultimii 10 ani progresul ei a fost ”enorm”, iar rezultatele ”de admirat”:

„Locul suplimentar adus României a fost după 4 ani de muncă şi sacrificii enorme. Asta este dovada clară a rezultatelor mele care m-au urcat în clasamentul mondial.

Asta este replica cea mai bună la spusele avansate de Puiu Gaspar. Da, am progresat enorm de 10 ani încoace, şi da rezultatele mele la probele de viteză sunt de admirat şi ironia este ca s-ar fi putut profita de asta.

Despre COSR, nu am cuvinte să îmi exprim extrema dezamăgire pe care o simt. În special către domnul Covaliu. Mi-aţi promis acum 4 ani că totul va fi bine şi ca voi fi în programul «samurai» organizat pentru Beijing.”, a transmis sportiva după decizia FR Schi de a refuza locul suplimentar la JO Beijing.

sursa: antena3

About Marketing Promo One