CSM Bucureşti a încheiat pe locul 3 în cadrul turneului Final Four de la Budapesta, după ce a învins Rostov Don cu 31-30 în finala mică. Trofeul va fi disputat de Vardar şi Gyor, cu începere de la ora 19:00
- CSM Bucureşti a terminat între primele trei la Budapesta pentru al treilea an la rând
La sfârşitul partidei cu Gyor de sâmbătă (scor 20-26), tristeaţea a învăluit întreaga tabără de la CSM Bucureşti. Visul câştigării trofeului Ligii Campionilor în acest sezon a fost curmat parcă prea uşor, astfel că pe nimeni nu mai motiva un meci de consolare la 24 de ore distanţă. ”Nu este ca la Campionat Mondial sau Campionat European unde contează medaliile”, a fost una din concluziile trase de ”tigroaice”.
Locul 3 nu a fost la prima vedere interesant, dar finala mică a primit viaţă înainte de a începe partida cu Rostov Don. Jocul a fost însufleţit din start de suporterii români care s-au deplasat la Budapesta şi au continuat să rămână alături de echipă. Fanii tricolori au rămas la fel de tonici şi le-au aruncat oarecum mănuşa jucătoarelor. Eu au fost şi au rămas la înălţime! Per Johansson a fost cât se poate de categoric în preview-ul meciului: ”Nu mai e timp de vorbă, ci de acţiune”.
CSM Bucureşti a intrat în teren cu o echipă aproape complet schimbată faţă de ce am fost obişnuiţi în meciurile din Liga Campionilor din acest sezon. Doar Isabelle Gullden şi Majda Mehmedovic şi-au păstrat poziţiile în primul ”7”, în rest componenţa echipei de start a fost nouă. Împinsă de la spate de fani, campioana României a intrat în joc cu mult aplomb. Line Jorgensen şi Gnonsiane Niombla au fost jucătoarele începutului de meci, reuşind să rupă ritmul cu aruncările de la distanţă, în faţa unei echipe ”nepregătite”. După numai 9 minute de joc, Niombla, o jucătoare valorificată prea puţin în acest sezon, a dus scorul la 8-3.
Mayssa Pessoa, cu 5 intervenţii, a fost cea mai bună jucătoare de la Rostov în debutul jocul, lucru care a spus totul despre raportul de forţe din debutul jocului.
Diferenţa din teren s-a reflectat mai târziu şi pe tabela de marcaj, CSM Bucureşti punând un avantaj de 8 goluri în minutul 18 (scor 13-5). Jocul l-a făcut fericit şi pe antrrenorul Per Johansson, astfel că nu a avut nicio eziatre să o ia părinteşte în braţe pe Oana Manea, după ce a scos o eliminare de 2 minute la Managarvova, plus o aruncare de la 7 metri. La finalul primei părţi, CSM a terminat cu 19-14, Rostov reuşind să mai reducă din diferenţă după ce Gullden şi Neagu au lovit bara. Jocul nu a avut agresivitatea din semifinala cu Gyor, dar a avut cursitate şi asta le-a plăcut şi suporterilor. Au fost puse în valoare şi extremele, care au marcat 36% din golutile echipei în prima repriză.
Un meci care părea liniştit şi care curgea spre o victorie la pas în favoarea CSM Bucureşti, s-a aprins brusc la jumătatea părţii secunde. După un mic recital dat de Jorgensen (4 goluri în 11 minute), ”tigroaicele” s-au mai relaxat, astfel că au apărut şi ratările mari, din situaţii de unu la unu. Astfel, de la 23-17 (min. 37), Rostov a egalat la 25-25 (min. 47), valorificând la maximum pe contraatac erorite adversarilor.
Per Johansson a solicitat timeout şi a reintrodus-o în teren pe Iulia Curea, extrema care avea să vină cu un plus de combativitate şi inspiraţie. CSM Bucureşti şi-a recăpătat rapid luciditatea în atac, astfel că a rămas la comanda partidei. Neagu cu o torpilă, Curea şi Kurtovic au pus din nou o diferenţă de 3 goluri între CSM şi Rostov (30-27, min. 53), iar suporterii le-au mulţumit cu ovaţii. Campioana României a reuşit ruperea de ritm decisivă a jocului.
Şi pentru că a fost până la urmă un meci şi de entertainment, Iulia Curea a încercat pe final să înscrie cu o aruncare marcă înregistrată pe la spate, dar nu i-a ieşit. CSM Bucureşti a câştigat cu 31-30 şi termină pentru al treilea an la rând în Top 3 în Liga Campionilor. A fost însă suficient pentru acest sezon?
CSM Bucureşti – Rostov Don 31-30 (19-14)
Ungureanu, Grubisic – portari; Udriştioiu 3, Frafjord 1, Gullden 6, Curea 5, Neagu 3, Jacobsen 1, Jorgensen 7, Ayglon, Bazaliu, Manea 1, Kurtovic 1, Niombla 2, Hagman, Mehmedovic 1. Antrenor: Per Johansson
Mekhdieva, Pessoa – Slivinskaya, Managarova 1, Petrova 1, Sen 1, Vyakhireva, Sudakova 5, Makeeva 2, Kalinichenko 4, Dembele 2, Bulatovic 4, Ilina 3, Stepanova, Barbosa 2, Borshchenko 5. Antrenor: Frederic Bougeant