Alegeri prezidentiale in Franta. Emmanuel Macron a invins-o pe Le Pen cu 66% din voturi. „Nu vom ceda in fata fricii”.

Emmanuel Macron a obtinut o victorie in alegerile prezidentiale cu 66,10% din sufragiile exprimate, in fata lui Marine Le Pen (33,90%), dupa numararea tuturor voturilor.

Macron a obtinut 20,7 milioane de voturi si a invins-o in mod detasat pe Le Pen, care a obtinut 10,6 milioane de voturi.

Fostul ministru al Economiei din Guvernul Hollande a devenit acum presedintele Frantei! Emmanuel Macron le-a spus simpatizantilor ca este fericit ca „a schimbat fata politicii franceze”. Greul insa, abia incepe.

Are nevoie de o majoritate parlamentara, care sa-i permita sa conduca cu adevarat tara. Alegerile parlamentare sunt programate luna viitoare, iar presedintele a anuntat ca se va implica activ in noua campanie electorala.

Macron le promite francezilor ca va unifica tara, in al doilea discurs in calitate de presedinte ales

Presedintele ales al Frantei, Emmanuel Macron, a rostit, duminica seara, un al doilea discurs dupa anuntarea rezultatelor scrutinului, promitandu-le alegatorilor sai, stransi la Luvru, sa unifice tara si sa se ridice la inaltimea provocarilor, pentru ca lumea si Europa „asteapta ca Franta sa ii uimeasca, Franta sa fie ea insasi”.

In jurul orei locale 22.30 (23.30), Macron a iesit singur din Palatul Luvru si a traversat curtea, trecand pe langa piramidele de sticla, simbol al Parisului, si salutand zecile de mii de alegatori care il asteptau.

El a parcurs distanta destul de mare in acordurile „Odei Bucuriei”, imnul european.

In discursul rostit in fata multimii entuziasmate, el le-a multumit sustinatorilor sai pentru eforturile depuse si pentru sacrificiile facute.

„In aceasta seara ati castigat! Franta a castigat!”, a spus presedintele ales, adaugand: “Ceea ce am facut noi luni la rand nu are nici precedent, nici echivalent”.

El le-a transmis un mesaj francezilor care l-au votat “pentru a apara republica in fata extremismului”. “Cunosc dezacordurile noastre, le voi respecta, dar voi fi fidel angajamentelor asumate. Eu voi apara republica”, a spus el, in aplauzele multimii.

Sustinatorilor lui Le Pen, presedintele ales le-a transmis ca le respecta nemultumirile si convingerile si si-a luat angajamentul sa faca “totul, in urmatorii cinci ani, sa nu mai aiba nici un motiv sa voteze pentru extreme”.

“In aceasta seara nu exista decat femeile si barbatii francezi, poporul francez reunit”, a afirmat el, salutand “energia poporului Frantei”.

“In aceasta seara, Europa, lumea ne priveste”, a spus Macron, precizand ca Europa si intreaga lume asteapta din partea Frantei sa apere “spiritul (Epocii – n.r.) Luminilor, amenintat”, libertatile si pe cei oprimati, sa aduca “un nou umanism, al unei lumi mai sigure, cu libertate aparata, cu crestere economica, justitie, mai multa ecologie”. “Asteapta sa fim, in sfarsit, noi!”, a subliniat el.

“Sarcina care ne asteapta, dragi concetateni, este imensa”, a spus Macron, prezentand prioritatile sale, printre care reformarea Europei, asigurarea securitatii si cresterea economica.

Intr-un mesaj adresat alegatorilor sai, in vederea scrutinului legislativ din iunie, el a pledat pentru formarea unei “majoritati a schimbarii”.

“Nu vom ceda in fata fricii, nu vom ceda in fata diviziunilor, nu vom ceda in fata minciunilor, ironiei”, a promis el.

“Stiu ca nu va fi usor in fiecare zi, sarcina va fi dificila. Va voi spune de fiecare data adevarul, iar fervoarea voastra, energia voastra (…) vor castiga”, a dat asigurari viitorul lider de la Elysee.

“Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru si tarii noastre”

“Va voi servi cu modestie, cu forta, va voi servi in numele devizei noastre: Libertate, Egalitate, Fraternitate. Va voi servi cu loialitate (…), cu iubire. Traiasca Republica, traiasca Franta!”, a conchis el.

La final, pe scena i s-au alaturat familia si apropiatii.

Anterior, Macron a rostit un discurs solemn de la sediul de campanie, in cursul caruia a transmis un mesaj de unitate intregului popor din Hexagon, dar si Europei.

Marine Le Pen a obtinut un numar record de voturi pentru un reprezentant al Frontului National in alegeri

Marine Le Pen a obtinut un numar record de voturi pentru un reprezentant al Frontului National in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de duminica, din Franta, relateaza AFP.

Le Pen, infranta de candidatul de centru Emmanuel Macron, a obtinut 8,9 milioane de voturi, potrivit agentiei internationale.

Recordul precedent al candidatei de extrema-dreapta a fost inregistrat in primul tur de scrutin si a fost de 7,7 milioane de sufragii.

Tatal lui Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, a obtinut putin pste 5.250.000 de voturi.

De la Chalet du Lac, din apropiere de Bois de Vincennes, unde a organizat petrecerea de dupa alegeri, Marine Le Pen a salutat un “rezultat istoric si masiv” in favoarea sa.

Ea a promis o “transformare profunda” a miscarii sale, Frontul National, care va deveni “o noua forta politica”.

Cum au votat francezii in turul doi al alegerilor prezidentiale

Emmanuel Macron a invins-o pe Marine Le Pen cu un scor zdrobitor in intreaga Franta, un rezultat care consolideaza Uniunea Europeana (UE) si releva limitele mesajului sefei extreme drepte, relateaza The New York Times.

Le Pen a obtinut scoruri mai bune in zone in care nivelul somajului este ridicat, iar salariile mici, unde ea a promis in campanie sa opreasca imigratia si sa renegocieze relatia Frantei cu UE.

Insa Macron, o figura noua in politica, care si-a facut campanie cu o platforma proeuropeana de centru, a obtinut sustinerea multor alegatori care nu l-au votat in primul tur.

Votul a reflectat o traditie a principalelor partide politice de a coopera cu scopul de a opri accesul extremei drepte la putere, cunoscuta sub numele de Frontul Republican. Multi alegatori au declarat ca-l considera pe Macron un rau mai mic dintre doua rele.

Le Pen a obtinut rezultate puternice doar in zone din nord si sud in care a obtinut scoruri mari in primul tur.

Insa Macron a obtinut scoruri mari in cea mai mare parte a grupurilor demografice: urban, rural, zone cu un nivel al somajului ridicat dar si scazut.

El a obtinut aproape 90% din voturile exprimate la Paris si scoruri mari in principalele patru orase din tara.

Paris
Macron: 89.68% (849,251)
Le Pen: 10.32% (97,770)

Marsilia
Macron: 64.42% (202,968)
Le Pen: 35.58% (112,098)

Lyon
Macron: 84.11% (172,006)
Le Pen: 15.89% (32,503)

Toulouse
Macron: 82.97% (134,326)
Le Pen: 17.03% (27,572)

Nisa
Macron: 60.14% (83,916)
Le Pen: 39.86% (55,616)

ASCENSIUNEA DREPTEI

Insa problemele ridicate de Le Pen nu dispar pur si simplu. Ea a obtinut un sprijin de doua ori mai mare ca tatal sau, in 2012, consolidand pozitia extremei drepte in peisajul politic francez.

Numerosi alegatori s-au abtinut, ceea ce a condus la cea mai slaba prezenta la urne din 1969 incoace. Iar aproximativ 9% dintre alegatori au votat in alb, ceea ce exprima o nemultumire importanta.

Macron va avea sarcina dificila sa vindeze o Franta divizata si sa convinga tara sa accepte UE si o serie de schimbari structurale nepopulare, scrie NYT.

VOT PE DEPARTAMENTE

AFP prezinta o lista cu cate zece departamente care au votat cel mai mult cu Emmanuel Macron duminica, in turul doi al alegerilor prezidentiale si, respectiv cu Marine Le Pen.

DEPARTAMENTE PRO-MACRON

Paris (75): 89,68%
Hauts-de-Seine (92): 85,65%
Val-de-Marne (94): 80,32%
Wallis et Futuna (986): 79,14%
Seine-Saint-Denis (93): 78,81%
Ille-et-Vilaine (35): 77,67%
Martinique (972): 77,55%
Finistère (29): 77,33%
Yvelines (78): 77,15%
Loire-Atlantique (44): 77,14%

DEPARTAMENTE PRO-LE PEN

Aisne (02): 52,91%
Pas-de-Calais (62): 52,05%
Haute-Marne (52): 49,52%
Corse-du-Sud (2A): 49,41%
Ardennes (08): 49,27%
Var (83): 49,15%
Meuse (55): 48,38%
Haute-Saône (70): 48,29%
Haute-Corse (2B): 47,73%
Nouvelle-Calédonie (988): 47,43%

 

Sursa: stirileprotv.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*