Spania începe să resimtă şocul provocat de al doilea val de coronavirus, în condiţiile în care mai multe state europene au impus sau se gândesc deja să impună restricţii de circulaţie spaniolilor, scrie Bloomberg. Marea Britanie deja a introdus obligativitatea carantinei pentru turiştii care se întorc din Spania. Măsura vine la numai câteva săptămâni după ce guvernul de la Londra a introdus Spania pe lista destinaţiilor sigure pentru călătorit.
Decizia de a impune carantină timp de 14 zile loveşte extrem de puternic în economia Spaniei, dependentă de turism. Numărul de noi cazuri a crescut substanţial în Spania ultimele zile, în special în regiunea Cataloniei, care a devenit epicentrul unui nou focar epidemic.
Aproape 10% din economia Spaniei se bazează pe turism.
În Barcelona, cluburile au fost oprite pentru două săptămâni şi a fost redus programul de funcţionare al barurilor.
Spania este una dintre cele mai afectate economii europene, cu peste 28.000 de morţi provocaţi de COVID-19.
Peste tot în Europa creşte numărul de restricţii, după ce relaxarea a dus la creşterea abruptă a numărului de cazuri.
Spre exemplu, a crescut şi numărul ţărilor care impun restricţii de călătorie persoanelor ce vin din România, printre ultimele state apărute pe această listă fiind Italia şi Cipru. Astfel, Italia a introdus carantina obligatorie, timp de 14 zile, pentru toţi cei veniţi din România şi Bulgaria, cel puţin până la 31 iulie, când va fi făcută o nouă reevaluare.
De două zile, şi Cipru a modificat regulile de intrare în ţară, astfel că poţi ajunge aici doar dacă prezinţi următoarele documente:
– o autorizaţie de călătorie, obţinută în prealabil, care presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 şi introducerea datelor de zbor;
– un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu COVID-19, făcut cu cel mult 72 de ore înainte;
– un permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot pentru persoanele nerezidente (cererile se transmit pe e-mail).
În continuare, există ţări ce interzic complet accesul românilor, precum Lituania, Finlanda şi Moldova. Excepţie fac doar persoanele cu motive bine întemeiate, cum ar fi cele ce au rezidenţa în aceste state sau membri ai familiei.
Sursa: zf.ro